Ești singurul responsabil și capabil pentru a crede în tine.

Dacă tu nu crezi în tine atunci să nu te aștepți ca altcineva să o facă.

Este normal să greșim, să avem defecte, și la fel de normal cum este să avem succese și calități. Viața nu e mereu roz, însă asta este parte din frumusețea ei. Normalitatea unei vieți echilibrate.

Poate fi o adevărată provocare încrederea de sine, dar este esențial ca aceasta să fie  cât se poate de ridicată, pentru că altfel ne poate periclita activitățile de zi cu zi.

Încrederea în sine începe cu evaluarea ta personală.

Primul pas????

Scrie-ți pe o hârtie sau în notițele din telefon calitățile tale, defectele tale, ceea ce faci bine și ceea ce consideri că nu faci bine. Analizează bine ceea ce ai scris și gândește-te la fiecare lucru notat dacă e chiar așa. De multe ori mintea ne poate juca feste.

Cum poți să îți dezvolți încrederea de sine?

Pasul doi????

Contabilizează-ți succesele. În viață, de multe ori, tindem să vedem doar partea negativă a lucrurilor, ceea ce nu e ok. Succese sunt. Chiar dacă vorbim de succese mici și pe care le consideri nesemnificative sau de cele mari, importante, borne în viața ta, tot succese sunt și trebuie luate în considerare. Este o modalitate bună atât pe termen scurt cât pe termen lung să îți dezvolți încrederea de sine.

Conștientizarea și scrierea succeselor din trecut într-un jurnal aduce un salt imediat de încredere și te impulsionează la acțiune. Să faci ceva nou.

Pasul trei????

Faptul că începi să-ți vezi realizările va aduce cu sine alte mici succese, care devin bază pentru o și mai bună încredere în sine. Iar aceasta impulsionează increderea în sine spre succese viitoare. Acestea devin treptat tot mai multe și mai mari. Este ca un bulgăre de zăpadă, care pe măsură ce se rostogolește mai departe crește vizibil adunând din zăpada pe care se rostogolește.

Pasul patru????

Acceptă lucrurile care te fac să te simți inferior sau mai “puțin deștept”. Asta dacă alegi să te compari sau să-ți compari realizările. De multe ori se întâmplă să avem anumite lucruri de care nu suntem cei mai mândri, dar acest lucru nu înseamnă că suntem inferiori celorlați.

Ca de exemplu, probabil avem cu 5-10 kilograme în plus față de cât am dori, dar acest lucru nu înseamnă că suntem inferiori. În situațiile de genul este recomandat să muncești astfel încât să nu mai ai astfel de probleme și să realizezi că acele kilograme în plus nu sunt dovadă de slăbiciune sau inteligență sau etalon al succeselor.

Concluzie????

Nu uita că ești deosebit și special. Ce ai tu, cu siguranță nu are X și ce are X, cu siguranță nu ai tu.

Adu-ți aminte în fiecare zi cât de deosebit ești!

Cu drag, Crina

 

FacebookInstagramDespre încredere

ro_RO