De Ce Imi e Frica – Fear Door

Diverse, Qi Men

Fear Door

De ce imi e frica? Cu totii avem frici. Intr-un fel sau altul, se spune ca daca nu am avea frici, nu am simti ca suntem in viata. 🙂

Dar este o diferenta mare intre a ne fi frica si a ne lasa condusi de frica.

In aceasta perioada din ce in ce mai multa lume vine la sedintele de coaching cu diferite frici, manifestate sub o forma sau alta.

Unii considera ca sunt introvertiti, ca nu se pot adapta cerintelor si noilor situatii. Altii au frici ca nu sunt acceptati sau intelesi. Altii au frica de a nu fi parasiti. Altora le este frica sa nu rateze ceva important. Mai este frica de a calatori, de a vorbi in public, sau chiar de a nu-si putea exprima sentimentele.

Hai sa va spun un secret. Cu totii aveam frici. Da, toata viata noastra. Diferenta este daca lasam frica sa ne controleze viata sau nu. Hai sa va mai spun un secret. Atunci cand nu mai suntem condusi de frica, ceva magic se intampla. Este adevarat, este magic sau cum scrie intr-o celebra carte, e o Terapie F…IT. Devenim noi, si mai mult, ne acceptam asa cum suntem si cu bunele si cu relele, care pana la urma sunt ale noastre si nu avem nici un motiv sa le negam.

Ok, ok acum voi ar trebui sa strigati toti in cor, ce e de facut? Sau eu ce fac, cum spune un client de-al meu.

Sa vorbim putin sistematic. Ar trebui urmati niste pasi, pe care un coach va poate ajuta sa ii parcurgeti, dar, voi trebuie sa faceti toata munca. Deci e cu teme de casa. 🙂

Pasul 1 – identifica ce este ceea ce simti tu – un stres/un disconfort sau o frica?

De exemplu – faptul ca trebuie sa vorbesti in public, ce este cel mai rau ce se poate intampla? Sa te faci de ras, sau sa nu fii inteles. Dar este un real pericol? Este ceva sau cineva care iti pune viata in pericol?

Pasul 2 – Constientizeaza-ti fricile. Si admite-le, fata de tine insuti in primul rand.

Cand esti numai tu cu tine si cu gandurile tale, gandeste-te la toate fricile tale care te opresc sa fii tu fericit. De exemplu- faptul ca tie iti e frica sa zbori cu avionul, nu inseamna ca zonele unde poti tu sa mergi in concediu sunt mai limitate?

Daca ti-ai constientizat fricile, ai facut deja jumatate din treaba. De acum incolo nu mai este altceva de facut decat sa iti promiti tie ca macar poti incerca. Iti poti face chiar mai mult, o promisiune, ca, daca iti este in continuare frica, te opresti. Poti incerca sa mergi pe la aeroport, sa vezi avioanele cum aterizeaza sau decoleaza. Poti incerca sa planuiesti o vacanta cu avionul, intr-o locatie exotica si de mult visata. Te poti uita la poze din acea locatie. Poti incepe sa te uiti dupa bilete de avion. Cu promisiunea ca in momentul in care devine insuportabil pentru tine te opresti, dar macar ai incercat.

Pasul 3 –Stabileste-ti o data, care o vrei tu, cand te hotarasti ca te-ai saturat de aceste frici.

Mai devreme sau mai tarziu, tu esti cel care va trebui sa fie actorul principal si sa hotarasca ce face cu ele. Le dai frau liber, sau le controlezi? Poti chiar sa iti propui sa nu mai paralizezi de frica, dar in continuare sa iti fie asa putin…groaza. De exemplu, nu ramai fara cuvinte, nu iti transpira palmele si tremura vocea cand ai de facut o prezentare. Poti vorbi mai rar, ramane intr-o anumita pozitie, sau privi catre un chip prietenos din sala.

Fear Door in harta natala

Pentru ca imi place asa de mult metafizica chineza, si pentru ca lucrez cu ea zi de zi, mai pot sa va spun ca persoanele care au in harta natala QiMen, in Palatul Vietii (calculata in fuctie de ziua si de ora nasterii), FEAR Door, cu siguranta in viata au avut cel putin un episod de frica. Dar tot aceste persoane care au reusit, ca de exemplu sa treaca, sa controleze frica, ca si adulti ajung persoane extrem de rezistente si puternice, poate chiar persoane influente, un professor, un coach, sau avocati, etc.

Persoanele care au Fear Door, pot fi recunoscute foarte usor, sunt acele persoane care controleaza discutia, persoane extrem de harnice si muncitoare. Pe de alta parte, daca nu au reusit sa controleze frica, tot aceste persoane, pot ramane in categoria oamenilor care nu pot sa ia decizii usor sau care nu isi asuma nici un risc. Cumva se lasa purtati de val, asteptand ca altcineva sa ia o hotarare pentru ei, sau viata sa ii duca intr-o parte sau alta.

Manifestata la potential maxim, dar pozitiv, este o poarta care cere respect, si persoana nascuta “sub” aceasta poarta este o persoana care cere si impune respect. Sa nu uitam, ca la baza este o poarta de Metal (pentru cunoscatorii de QiMen Dun Jia).  Mai multe detalii aici: Fear Door sau De Ce Imi e Frica (2).

Pentru mai multe detalii, ma puteti contacta la numarul de telefon sau la adresa de email de pe site.

Nu uitati sa vizitati magazinul online. Pana una alta ne auzim pe facebook.

ro_RO