Inteligența emoțională și un mindset pozitiv

BaZi, Diverse

De multe ori avem senzația că acumulăm doar frustrări și nu suntem capabili să facem nimic. Parcă nu găsim nimic pozitiv în viața noastră. Așa apelam la cea mai simpla metoda și anume la a “ne plânge de milă”. Ne plângem de situații, de context, de factori externi, de tot. Pare că nu suntem destul de buni, sau că avem neapărată nevoie de ajutor de la cei apropiați. Și asta nu e totul, nu știm ce, nu știm de ce să cerem sau cum să cerem ajutorul. Așteptăm fără a face nimic să fim ajutați si pare că “merităm” acest ajutor din partea celorlalți care să “deducă” situațiile și sa facă ceva pentru noi.

Și ca să merg puțin mai departe, vreau să scot în evidență și un comportament al nostru care pare că ne urmează peste tot. Știți că atunci când părăsim granițele țării parcă devenim puțin mai responsabili, mai ordonați și clar cu mai multă frică de autoritate. De ce facem asta? Pentru că acolo nu “știm noi pe cineva” sau “am eu un prieten” sau orice alt tertip de acest gen.

Mă uitam aseară la un film Românesc pe Netflix, și mă gândeam că unele scene din film, nu le poți înțelege, decât dacă ești Român. Cumva ni se pare că unii dintre noi știm mai bine, dam indicații și sugestii la toata lumea, și da…ne place să știm noi “mai bine” ce ar trebui să facă altcineva, fără să avem calificările necesare. Pare că ne pricepem la toate, mereu.

De ce v-am spus toate aceste lucruri? Reprezintă ceva ce avem nevoie să știm, să conștientizăm și să învățam să acceptam?

Da. Cu siguranță DA.

Și ce am putea face noi? Știm că dacă sunt unele frustrări “netratate” sau mai bine spus neconștientizate se transformă în frică. Da, mai devreme sau mai târziu acolo ajungi. Putem să ne dăm seama de momentul cel mai “vulnerabil” din harta natală a unei persoane (BaZi). Când mă gândesc la noi, mă gândesc la tine sau la mine. Nu contrează vârsta, sexul sau pregătirea profesională. Dar acum haide să nu mai batem atâta apa în piuă, și să trecem la ceva mai concret.

Ce putem face?

Mai jos câteva idei, așa cum îmi vin în minte, nu neapărat într-o structură sau ordine anume:

  1. Ascultă activ. Nu întrerupe persoana când vorbește.
  2. Fii empatic – fii respectuos și acceptă că alții pot sa aibă alte principii decât tine.
  3. Răspunde în loc sa fii reactiv – ramai calm, chiar dacă ești într-o situație stresantă.
  4. Încearcă să găsești cât mai multe modalități de a rămâne pozitiv – înconjoară-te de oameni pozitivi, uită-te la o comedie, fă plimbări lungi, etc.
  5. Dacă ești criticat, ascultă ce are de spus persoana respectivă.
  6. Fii un adevărat lider – asumă-ți deciziile pe care le iei.
  7. Fii sociabil și nu pune o barieră între tine și cei din jurul tău.

 

Nu uitați să vizitați magazinul online. Până una alta ne auzim pe facebook.

Postări similare

ro_RO