În ultima vreme aud foarte des “sunt stresat/ă”, “sunt agitat/ă”, “nu am putut să dorm bine azi noapte și nu reușesc să mă odihnesc”. Mai sunt și ale expresii asemănătoare. Cu siguranță le-ați rostit sau le-ați auzit cel puțin o dată.
Este adevărat că numai în ultima perioadă, partea de sănătate mentală începe să fie mult mai conștientizată, sau să îi acordăm o atenție mai mare. Din punct de vedere al metafizicii chineze, sau a Feng Shui-ului, ne apropiem de Perioada lui 9. Această perioadă este asociată dintr-un punct de vedere cu pământ și sănătate mintala. Influența perioadei 9, începe deja să se simtă, dar o sa revin cu mai multe detalii despre ce reprezintă într-un nou articol.
Din ce în ce mai multă lume vorbește despre mâncare sănătoasă, despre exerciții fizice, programe cuprinzătoare și personalizate, suplimente alimentare și vitamine. Cu toate astea puțină lume vorbește despre “peace of mind”. Sau ce înseamnă sa fii bine, din punct de vedere mental. Conform statisticilor 1 din 4 persoane a avut sau are cel puțin o problema mentală.
Crezul meu este că a sosit timpul să vorbim și despre ce putem să facem pentru stare de bine, liniște, împlinire, mulțumire și satisfacție din toate punctele de vedere.
Tips & Tricks
Plecăm din start de la faptul că nu sunt psiholog de meserie. Sunt un simplu om, care lucrează cu oamenii. Dar la fel ca și tine, mai am nevoie și eu din când în când să îmi încarc bateriile. Vă las mai jos câteva idei personale sau idei deduse din cărțile citite și informațiile acumulate în ultima perioada, cu speranța că pot să vă fie de folos:
- Recunoaște ca nu ești Superman sau Superwoman. Că nu poți să faci totul. Câteodată ai nevoie și tu de ajutor, chiar dacă acesta se refera doar la a vorbi cu cineva drag ție, un prieten, un preot, un partener de viată.
- Fa activități fizice in fiecare zi. Somnul, mâncarea sănătoasă, exercițiile fizice ar trebui să facă parte din rutina ta de zi cu zi.
- Rezolvă problema și nu lasă emoțiile să cucerească problema. Lucrează cu tine. Analizează și procesează ce înseamnă “let go”. Fă-ți un sistem propriu de recunoaștere a problemei.
- Nu proiecta problema asupra celorlalți. Multă lume în ziua de astăzi consideră că ei sunt cei mai buni, perfecți sau cei mai grozavi și că restul din jurul lor sunt de vină. Introspecția este tu cu tine. Nu tu ca să proiectezi asupra celor din jurul tău.
- Întreabă-te in fiecare zi: Cum mă simt? De ce am nevoie azi ca să fiu mai bine?
- Nu uita că nimeni nu are o rețetă perfectă. Este ceva ce funcționează pentru tine, și tu ai rolul de a găsi acel ceva.
Personalizează si asumă. Unul din instructorii mei, psiholog de meserie, puțin mai în vârstă, pe care și eu îl consideram până nu demult mai de modă veche, avea o vorba: Tu ce poți sa faci? Sau Ce se poate întâmpla cel mai rău?
Nu uitați să vizitați magazinul online. Până una alta ne auzim pe facebook.